Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Πότε και πως φυτεύουμε τους Φθινοπωρινούς βολβούς λουλουδιών

Κάθε φθηνοπωρο προμηθευόμαστε τους βολβούς που θα φυτέψουμε στο χώμα για να έχουμε νωρίς την Άνοιξη τα πρώτα λουλούδια στον κήπο η τις γλάστρες μας. Μόλις παραλάβουμε τους βολβούς ελέγχουμε αν βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Να μην έχουν ρωγμές, κοψίματα, να μην είναι μισοί, να μην έχουν σαπίσματα και να μην είναι ζαρωμένοι, να έχουν δηλαδή μια υγιή εικόνα.

Αν δείτε ότι αρχίζουν να βλαστάνουν δεν είναι κακό αυτό είναι σημάδι ότι είναι δυνατοί και είναι καλό φυτικό υλικό. Κάποιες φορές θα δούμε ακόμα και ρίζες. Κανένα από αυτά τα σημάδια δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Τα βλαστάρια αυτά όμως δεν πρέπει να είναι και πολύ μεγάλα για αυτό φυτεύουμε αμέσως και ποτίζουμε καλά.

Οι φθινοπωρινοί βολβοί λέγονται και σκληραγωγημένοι γιατί πρέπει να περάσουν από παγωνιές για να ανθίσουν ικανοποιητικά την Άνοιξη. Η λογική είναι να εκτεθούν σε χαμηλές θερμοκρασίες χειμώνα, για να ξυπνήσουν αμέσως με την άνοδο της θερμοκρασίας. Αυτού του είδους τους βολβούς δεν χρειάζεται να τους βγάζουμε τους αφήνουμε στο χώμα σε μόνιμη θέση και ανθίζουν κάθε χρόνο.

Τους φυτεύουμε το φθηνοπωρο για να αναπτύξουν ρίζες όσο το χώμα διατηρεί την ζέστη του καλοκαιριού, αναπτύσσοντας δυνατές ρίζες παίρνουν υγρασία και θρεπτικά συστατικά έτσι ώστε να έχουν δύναμη να βλαστίσουν και να ανθήσουν μετά τα κρύα.

Αν φυτευθούν αργά που το χώμα έχει παγώσει θα ανθίσουν χρησιμοποιόντας την δύναμη του βολβού και δεν θα έχουμε εντυπωσιακή άνθηση όπως περιμένουμε. Αν για κάποιο λόγο αργήσατε να φυτέψετε τους βολβούς το φθινόπωρο απλώστε από πάνω κομποστ και μερικά άχυρα για να κρατήσετε το έδαφος ζεστό για μερικές εβδομάδες ακόμα.

Φυτεύουμε τους φθινοπωρινούς βολβούς έξι εβδομάδες πριν τα επερχόμενα κρύα που θα παγώσουν το έδαφος. Την Άνοιξη αφαιρέστε τα άχυρα και σκαλίστε επιφανειακά λίγο το χώμα για να μην δυσκολευτούν οι βλαστοί να βγουν στην επιφάνεια. Αν φυτέψουμε πολύ νωρίς το φθηνοπωρο ίσως ξεγελαστούν από τις ζεστές ημέρες και αποφασίσουν να ανθίσουν. Ένας κηπουρός είναι υποχρεωμένος να ξέρει πότε έρχονται τα κρύα και πότε οι ζεστές μέρες στην περιοχή που καλλιεργεί μιας και διαφέρουν από τόπο σε τόπο.

Σε κάποιες περιπτώσεις τα φυτά πετάνε βλαστούς και ξαφνικά τα σκεπάζει το χιόνι μην σας ανησυχεί αυτό αυτά θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν λες και δεν έχει αλλάξει τίποτα.

Μπορούμε να βρούμε φθινοπωρινούς βολβούς στο Happy Garden ΕΔΩ η στα φυτώρια της περιοχής μας.

Μην ξεχνάτε το ποστ με τους Ανοιξιάτικους βολβούς για περισσότερα λουλούδια στον κήπο μας ΕΔΩ.

Και η δυο ομάδες έχουν έκπτωση που μπορείτε να δείτε πως θα την πάρετε ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...